sveising
Foto: iStockphoto

Sveising av metalliske materialer

Fagområdet sveising omfatter sammenføyning av deler av metalliske materialer der forbindelsen blir så homogen som mulig. Det omfatter også ikke-destruktiv prøving ("non destruktiv testing" - NDT) av sveiseforbindelser.

Sveising er et viktig fagområde for sammenføyning som berører mange bransjer som petroleumsvirksomheten, industrien, verkstedindustrien og byggebransjen. De mest benyttede metodene er lysbuesveising og gassveising, men også motstandssveising og mer spesielle metoder som eksempelvis elektronstålesveising, lasersveising, boltsveising og friksjonssveising, blir brukt i en viss utstrekning.

Betydelig mengde standarder
Området omfatter en betydelig mengde standarder og har i lengre tid vært i en fase der de nasjonalt utviklede standardene fases ut og erstattes med europeiske standarder som fastsettes som nasjonale standarder (NS-EN).

Tendensen de senere årene er at den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO  utvikler de sveisetekniske standardene som deretter fastsettes som europeiske standarder (EN-ISO). Vanligvis fastsettes standardene uten endringer. Alle europeiske land som er medlem av den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN, er forpliktet til å fastsette standardene som nasjonale standarder (NS-EN ISO).

Norge følger i særlig grad opp arbeidet i ISO/TC 44/SC 10 Welding and allied processes - Unification of requirements in the field of metal welding og ISO/TC 44/SC 11 Welding and allied processes - Qualification requirements for welding and allied process personnel.

Kontaktpersoner

Guri Kjørven
Prosjektleder
67 83 86 41 / gkj@standard.no

Christian Holthe
Fung. markedsdirektør
67 83 86 31 / cho@standard.no

Kjøpsinformasjon

67 83 87 00
salg@standard.no
Nettprat med salg

Utvalgte standarder

NS-EN 287-1:2011

Standard

NOK 757,00 (eks. mva)

Godkjenning av sveisere - Smeltesveising - Del 1: Stål

SpråkNorskUtgave: 1 (2012-01-01) Tilbaketrukket

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Vis abonnementsmuligheter

NS 477:2012

Standard

NOK 621,00 (eks. mva)

Sveiseinspektører - Oppgaver, utdanning og sertifisering

Språkno/en no/enUtgave: 1 (2012-02-01)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Vis abonnementsmuligheter