Standardiseringen på akustikk og støy omfatter blant annet akustisk terminologi, målinger av lyd og støy i bygninger, lydklassifisering av bygninger, målinger i ytre miljø og på arbeidsplasser. I tillegg omfattes også arbeid knyttet til hørsel, hørselstesting og hørselsvern. Standardiserte målinger av lydforhold i bygninger, støy i arbeidsmiljø og i ytre miljø, brukes for kontroll av krav i nasjonale forskrifter og regelverk. Standardiseringen foregår nasjonalt (Standard Norge), globalt (ISO) og i Europa (CEN).
De norske standardene er utviklet hovedsaklig for kontroll av krav i nasjonale forskrifter og regelverk innenfor
- lydklasser/bygningstekniske forhold
- innemiljø/støy fra tekniske installasjoner
- ytre miljø/støy fra kilder utendørs
- arbeidsmiljø
Internasjonale standarder
I ISO utarbeides det standarder for:
- Akustikk (ISO/TC 43)
- Støy (ISO/TC 43/SC 1)
- Bygningsakustikk (ISO/TC 43/SC 2).
Norske eksperter deltar i over 20 av ISOs arbeidsgrupper på akustikkområdet. Oppfølging i Norge av det europeiske og internasjonale arbeidet utføres i samråd med speilkomitéen for akustikk (SN/K 001).
I tilegg til de dedikerte internasjonale standardiseringskomiteene på området arbeides det med akustikk og støy også i flere andre tekniske komiteer i ISO og CEN. Spesielt gjelder dette produktstandarder.
Europeiske standarder
Bygningsakustiske standarder for måling av luftlydisolasjon og trinnlydnivå i felt (på stedet) i NS-EN ISO 140-serien er under revisjon. I forbindelse med revisjonen får de nye numre i 16283-serien. Standardene for vurderingsmetoder, NS-EN ISO 717-serien, er også til revisjon.
Det er ventet en god del endringer i vurdering av luftlyd- og trinnlydisolasjon. Disse endringene vil kunne påvirke valg av konstruksjonsløsninger som tilfredsstiller grenseverdier for lydforhold. Det vil i tilfellet innebære en ny revisjon av NS 8175 som kom i ny utgave i 2012 (les om dette under lydklasser). Det er påmeldt norske deltakere i arbeidet, og komiteen for akustikk følger nøye med i arbeidet.
I ISO har det også startet en diskusjon om felles lydklassifiering. Dette er det en del uenighet om på grunn av til dels svært ulike lydkrav i ISOs medlemsland.
Europeiske standarder for måling av etterklangstid i vanlige rom, NS-EN ISO 3822-2, er oversatt til norsk. Arbeidet med metoder for bestemmelse av romakustiske egenskaper for åpne landskap er også ferdig og er utgitt som NS-EN ISO 3822-3 i 2012. Standarden inneholder flere nye parametere for evaluering av romakustiske forhold, bl.a. i kontorlandskap, og er et nyttig verktøy for bestemmelse av romakustiske forhold.
Den europeiske standardiseringen omfatter:
- Bygningsakustikk (CEN/TC 126)
- Støy og akustikk (CEN/TC 211)
- Krav til hørselsvern (CEN/TC 159)
Standard Norge prioriterer oversettelse av standarder som er tilknyttet regelverk, og som har brukere med behov for norsk oversettelse.
Norske eksperter deltar aktivt i flere arbeidsgrupper i CEN. Standarder som utarbeides i ISO, adopteres i stor grad av CEN.
Støy i arbeidsmiljø er høyt prioritert som følge av revisjon av EU-direktiver. Det er også utgitt en samling av de viktigste standardene for måling av støy og vibrasjoner i arbeidsmiljø. Disse er oversatt til norsk.