Bærekraftig utvikling – relevant for alle standarder

Begrepet bærekraft er under stadig utvikling. Nå har også ISO utviklet et dokument, Guide 82, som skal hjelpe «standard writers» til å ta bærekraftige beslutninger.

Mann som holder en globus

Fra idé til ferdig produkt skal Guide 82 sørge for at oppmerksomheten rettes mot bærekraft, bidra til systematisk tilnærming og sikre at det er overenstemmelse mellom ulike standarder innenfor dette området.

Mangler det vurderinger rundt bærekraft, er det en gyldig grunn til revisjon.

Hva er relevant?
Det å ta tak i tak i bærekraft i standardiseringen har mange likheter med hvordan man behandler spørsmålet i andre organisasjoner. Hjemmeleksen blir å bestemme hvilke temaer knyttet til bærekraft som er relevante og vesentlige – for deretter å integrere disse bestemmelsene i den aktuelle standarden.

Annx B i guiden gir hjelp til å vurdere hva som er relevant. Der er det lenke til temaer som allerede har vært gjenstand for standardisering, med eksempler på hvordan andre komiteer løser bærekraftige betraktninger. Annex B gir også eksempler på at det finnes ulike innfallsvinkler til problemstillingene.

Guide 82 peker også på at det enkelte ganger kan være tilrådelig å involvere eksperter på temaer rundt bærekraft. Særlig er dette aktuelt på kompliserte områder som menneskerettigheter, miljø og økonomi.

Miljø og samfunnsansvar
Annex A tilbyr en liste over kjerneområdene og temaer som er utviklet under prosessen med ISO 26000 om samfunnsansvar, og Annex C leverer eksempler på hvordan man kan utvikle retningslinjer på miljøområdet.

Når spørsmål om bærekraft skal i ilden, er Guide 82 den sikre kilden!

Dersom du deltar i et standardiseringsprosjekt, vil du få tilgang til Guide 82 gratis hos Standard Norge. For andre er det også mulig å skaffe seg guiden, se informasjon nedenfor.

Sist oppdatert: 2014-05-28

NOK 729,00 (eks. mva)

Guidelines for addressing sustainability in standards

SpråkEngelskUtgave: 1 (2014-02-24) Tilbaketrukket

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang