Easy Roller: Standardene må gi rom for nyskapning

Gründer Torbjørn Skjæran ble bedt om å lage en rullestol uten metall. Siden har han viet livet til å utvikle Easy Roller. Nå vil han også utvikle standardene for rullestoler. Han mener det er viktig å delta i standardiseringsarbeidet og bidra til nyskaping.

- Eldre mennesker ble anbefalt å benytte rullestol på flyplassene, men metallet i rullestolen ble et problem i sikkerhetskontrollen. Brukerne følte ubehag når de ble kontrollert, og det oppsto lange køer. Dermed så Easy Roller dagens lys. Nå krever EU at fly-plassene skal tilby rullestoler som ikke gir utslag i sikkerhets-kontrollen, sier Skjæran.

Sammen med Eker Design utviklet han senere modellen EasyRoller2. Den kommer i hard plast som kan resirkuleres.

Mange sykehus benytter også Easy Roller2 som transportstol. Bruk av metall nær MR-skanneren er farlig. Dessuten har rullestolen ingen løse deler som kan forsvinne. Easy Roller2 er i ferd med å bli den vanligste rullestolen for bevegelseshemmede som skal bade i basseng. Plast verken ruster eller forurenser vannet. Kriminalomsorgen ber rullestolbrukere om å benytte Easy Roller2, for å forhindre at våpen smugles inn i fengsler.

En god standard betyr at forbrukeren kan vite at rullestolen er sikker i bruk. Produsenten vet hva som kreves for å få produktet godkjent, uavhengig av hvor det skal selges.

Standardene må utvikles
Som gründer og forretningsmann er Torbjørn Skjæran svært engasjert i å tilpasse standardene til virkeligheten. Easy Roller2 er produsert i henhold til hovedstandard NS-EN 12183 fra 2009. Skjæran bruker denne standarden som eksempel på viktigheten av fornyelse.

- Standarden gir ikke informasjon om hva man må gjøre for å påføre CE-merket. Det tok oss et halvt år å finne ut hva som er reglene for helsemarkedet, og oppnå kravene, forteller Skjæran.

Easy Roller2 er ment for innendørsbruk på institusjoner, men standarden stiller samme krav til transportrullestoler som til rullestoler for privatpersoner.

- Vanlige rullestoler testes som om de skal jumpe ned fra fortauskanten over 6000 ganger. Slike forhold eksisterer ikke for innendørs transportrullestoler. Derfor blir det dyrere å produsere Easy Roller2 enn nødvendig, mener Skjæran.

Må gi rom for nytenkning
Universelle krav er ikke er inkludert i standarden, og den stiller ikke krav til hygiene. Derimot krever den at armlener skal være avtakbare eller oppløftbare. Skjæran mener andre løsninger kan være mer funksjonelle og kostnadseffektive.

Standarden omhandler ikke design. Rullestolen bør ha så god design at selv de som ikke må sitte i den, vil gjøre det. Design er særlig viktig for de unge. Skjæran ser helst at det utvikles en egen standard for rullestoler til kortvarig, innendørs bruk.

- Vi som utvikler produkter ser fordeler og ulemper ved standardene. Derfor er det så viktig at vi bidrar i standardiseringskomiteene, mener Torbjørn Skjæran, som bidrar aktivt i Standard Norges komité for tekniske hjelpemidler.

Tekst: Siv Ellen Omland, Empower Communication

Fakta

  • 2000: Ideen om Easy Roller fødes. Året etter selges den første rullestolen til flyplasser.
  • 2006: Torbjørn Skjæran bidrar med Easy Roller i Skaperen på TV2. Det blir et vendepunkt for utviklingen av Easy Roller2, industriell produksjon og organisert markedsføring.
  • 2011: Internasjonalisering ved hjelp av distribusjon i Tyskland og generalagenter i flere land.
  • 2012: Easy Roller Nordic AS etableres med Torbjørn Skjæran som styreleder og partner. Jobber nå med å etablere et større markedsapparat.
strek
Torbjørn Skjæran
  

Torbjørn Skjæran

Sist oppdatert: 2019-10-10